Heel veel mensen hebben tegenwoordig schulden. Het is niets om je voor te schamen. Toch doen veel mensen dit nog steeds.
32% van de Nederlandse huishoudens heeft betalingsachterstanden. Meer dan een half miljoen huishoudens heeft risicovolle schulden. Dat wil zeggen dat ze rood staan, rekeningen niet kunnen betalen of schuld hebben op een credit card.
Te weinig mensen zoeken hulp. Vaak is het dan ook nog eens te laat. De drempel om hulpverlening te bellen is helaas nog groot.
Dat zou niet nodig moeten zijn. Er zijn verschillende manieren om schulden op te lossen.
Sinds 2014 is bewindvoering aanvragen één van die manieren. We noemen dit een schuldenbewind.
Schulden kunnen eenvoudig en ongemerkt ontstaan. Bij sommige mensen begint het al in de schooltijd. Het begint dan bijvoorbeeld met een telefoon die op afbetaling is gekocht of een kleine lening van een vriend. Dan komt er nog een schuld bij en dan nog één. Wie niet oplet, is daarna het ene gat aan het dichten met het andere.
Schulden kunnen ook ontstaan door een vervelende gebeurtenis in iemands leven. Enkele voorbeelden zijn:
- Scheiding
- Overlijden
- Werkeloosheid
- Arbeidsongeschikt
- Ziekte
Vaak gaan deze gebeurtenissen samen met een daling van de inkomsten. Als iemand zijn uitgaven daar niet op aanpast, kunnen er schulden ontstaan.
Wie zijn schulden niet meer kan overzien, krijgt last van stress. Er zijn vele rapporten verschenen die bevestigen dat schulden geestelijke problemen kunnen veroorzaken.
Wie onder hoge druk staat, raakt verlamd. Mensen zijn dan niet meer in staat de juiste beslissingen te nemen.
Mensen stoppen bijvoorbeeld met het openen van hun post, waardoor de schuld alleen maar erger wordt.
Op de lange duur kunnen schulden leiden tot depressies, ziekte, relatieproblemen, crimineel gedrag, verslaving en isolatie.
Bij Aegis Bewind werken we veel met mensen met schulden. We gaan daar begripvol mee om. We weten hoe schulden kunnen ontstaan.
We weten ook wat voor invloed schulden hebben op de beslissingen die mensen nemen, en dat ze daarom moeite hebben met bijvoorbeeld plannen en het nakomen van afspraken.
- Als u onder bewind komt, zullen we alle schuldeisers een brief sturen. Daarin staat dat zij voortaan contact met de bewindvoerder moeten opnemen over uw schulden.
- We kijken of er een loonbeslag, beslag of verrekening van de toeslagen plaatsvindt en of dit volgens de regels gebeurt.
- Na vier maanden kijken we of uw geldzaken stabiel zijn. Dit is een belangrijk moment. Pas dan kunnen we de schuldhulpverlening inschakelen. Deze manier heet MSNP (Minnelijk Schuldsanering Natuurlijke Personen). Dit betekent dat u maar ook de schuldeisers vrijwillig deelnemen.
- Als dit niet lukt kan een WSNP (Wettelijke Schuldsanering Natuurlijke Personen) aangevraagd worden. Dit gaat via de rechter. Het verschil is dat de schuldeisers dan verplicht zijn om mee te werken.
Aegis Bewind staat bekend om zijn persoonlijke en respectvolle aanpak. De bewindvoerder is Peter de Visser, die een jarenlange ervaring heeft met bewindvoering en schuldhulpverlening.
U bent bij ons geen cliënt, maar een klant.
Lees hier meer over uw bewindvoerder.
Als u geholpen wilt worden, neemt u contact op via: info@aegis-bewind.nl of 040-4100130